Extra veiligheid en comfort: voordelen en nadelen van runflat banden

Is het mogelijk om door te rijden bij een defect aan een band? Helaas doen zich in het verkeer situaties voor waarbij u niet meteen kunt stoppen om een band te verwisselen. In dergelijke situaties komt een runflat band bijzonder van pas. 
Deze is zo ontworpen dat hij altijd sterk en stabiel blijft, zelfs als hij beschadigd of doorboord is of als er volledig luchtverlies is opgetreden. Wat zijn de voor- en nadelen van dit type band?

Een runflat band is in wezen een normale band, maar dankzij specifieke behandelingen met extra lagen kan deze band ook na een defect doorrijden. 

Hoe wordt een runflat band gemaakt en wat is het verschil met een gewone band?

Op het eerste gezicht lijkt een runflat band op een standaard autoband. Hij bestaat echter uit verschillende lagen en onderdelen die zijn ontworpen om stabiliteit en bescherming te bieden bij een defect. Runflat banden hebben versterkte zijkanten, waardoor de defecte band ook zonder luchtdruk stevig blijft en het gewicht van de auto nog voor een beperkte afstand kan dragen. De ondersteunende arm of ring voorkomt bij volledig drukverlies dat de band in elkaar klapt en blijft de band in de velg houden.

Belangrijkste voordelen van runflat banden

Mogelijkheid om door te rijden bij een defect: Het grootste voordeel van runflat banden is de mogelijkheid om door te rijden als de band defect is. Dit betekent dat de bestuurder tot een bepaalde afstand kan doorrijden zonder de band te hoeven verwisselen of te moeten wachten tot de auto wordt weggesleept.

Veiligheid: Runflat banden helpen de veiligheid van de auto te verhogen door het risico op verlies van controle over de auto door een defecte band te minimaliseren. Dit kan vooral handig zijn bij hogere snelheden of in lastige omstandigheden, zoals bij een defect op de snelweg.

Belangrijkste nadelen van runflat banden

Het grootste nadeel van runflat banden is het comfort. Runflat banden zijn meestal harder dan normale banden, wat kan leiden tot een wat hobbelige en minder comfortabele rijervaring, vooral op slechte wegen of in kuilen. En dat is logisch, omdat tijdens de productie speciale lagen rubber en metaal worden toegevoegd. Hoewel deze de banden duurzamer maken, zijn ze ook aanzienlijk harder. Het rijcomfort is daarom niet aangenaam.

Beperkte verkrijgbaarheid – runflat banden zijn niet even goed verkrijgbaar als gewone banden, waardoor het meer tijd kost om ze te kopen. De beperkte verkrijgbaarheid, de gebruikte technologie en het complexe productieproces zijn natuurlijk ook gekoppeld aan een hogere aankoopprijs vergeleken met gewone banden.

Kosten: Een auto moet altijd worden uitgerust met vier runflat banden; in vergelijking met een reserveband of een thuiskomer (hierbij betreft het slechts 1 band of wiel) brengt dit dus een aanzienlijk hogere financiële belasting met zich mee.

Thuiskomers – betaalbare en veilige zekerheid op de weg

Of u als bestuurder kiest voor runflat banden of een thuiskomer, hangt af van uw individuele voorkeuren en behoeften. Waarom een thuiskomer kopen? Dit kan worden samengevat in drie belangrijke factoren:

Veiligheid: Een thuiskomer biedt de bestuurder een goede wegligging en tijd en ruimte om een veilige plek te bereiken om de band te verwisselen. Het is absoluut stabieler en minder stressvol om met een thuiskomer te rijden dan met een defecte runflat band.

Comfort: Een thuiskomer biedt een beter rijcomfort en een betere wegligging dan runflat banden. Runflat banden zijn hard en zorgen voor meer geluid tijdens het rijden.

Verkrijgbaarheid en kosten van runflat banden: Een thuiskomer is goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar voor alle automerken en -modellen. Het is een uitstekende keuze voor bestuurders die op zoek zijn naar een betrouwbare oplossing voor een defecte band.

Producttips:

HYUNDAI TUCSON I R16 MERCEDES GLC X253 R19 VW GOLF VIII R18

Weet u niet hoe u een thuiskomer moet kiezen of hebt u hulp nodig bij het bestellen? Neem contact met ons op of stuur ons een bericht.